En växande intern konflikt pågår inom Sverigedemokraterna efter att Tidöpartierna i fredags meddelade att de var överens om att införa ett förbud mot vissa halvautomatiska gevär. Beslutet, som kommer i kölvattnet av tisdagens skolmassaker i Örebro, markerar en dramatisk helomvändning för regeringsunderlaget. Men inom SD har beslutet mötts med stark kritik.

Enligt uppgifter från Göteborgs-Posten har hela 24 av partiets 27 distrikt ställt sig bakom en protest mot beslutet. Håkan Nyborg, gruppledare för SD i Jönköpings län, bekräftar uppgifterna och antyder att fler distrikt kan ha anslutit sig under dagen.

Beslutet som skakat SD inifrån

Förbudet mot vissa halvautomatiska gevär är en del av ett bredare åtgärdspaket som regeringen presenterade efter skolskjutningen i Örebro, där flera elever och en lärare miste livet. Det som gör beslutet särskilt anmärkningsvärt är att både Moderaterna och Sverigedemokraterna tidigare varit starka motståndare till inskränkningar av vapenägandet i Sverige.

SD:s partiledning har betonat att beslutet togs i syfte att stärka landets säkerhet och förhindra framtida tragedier. Men partiets gräsrötter och distrikt ser på saken annorlunda. Många upplever att partiet övergett sina kärnvärderingar och svikit sina väljare.

En anonym SD-källa inom partiets Stockholmsdistrikt beskriver situationen som ”ett svek av historiska proportioner”.

”Vi har alltid stått på jägarnas och sportskyttarnas sida. Det här är ett direkt svek mot våra kärnväljare och våra principer.”

Intern ilska och hot om partiinterna åtgärder

Protesten från 24 av 27 distrikt tyder på en kraftig splittring inom partiet. Många lokala företrädare kräver att partiledningen backar från överenskommelsen. Flera distrikt har uttryckt sitt missnöje i sociala medier, där det talas om att man överväger att lägga fram en motion till partistyrelsen för att riva upp beslutet.

Erik Hellsborn, distriktsordförande för SD i Västra Götaland, säger till Göteborgs-Posten att förbudet är ”en ogenomtänkt reaktion på en tragisk händelse, snarare än ett långsiktigt genomtänkt beslut”.

Flera av distriktens ordföranden menar att frågan bör diskuteras mer ingående innan några drastiska beslut fattas.

Partiledningens försvar: ”Sverige måste agera”

Trots det interna motståndet står partiledningen fast vid sitt beslut. Richard Jomshof, SD:s rättspolitiska talesperson, framhåller att Sverige står inför en ny verklighet där det krävs hårdare tag för att förhindra vapenvåld.

”Vi har sett en ökning av vapenvåld i Sverige och vi kan inte stå passiva. Det här beslutet handlar inte om att svika våra väljare, utan om att skydda liv,” säger Jomshof.

Statsminister Ulf Kristersson (M) har också försvarat beslutet och betonar att det är en del av ett större initiativ för att stärka säkerheten i landet.

”Vi vet att vapen kan hamna i fel händer. Efter tragedin i Örebro har vi ett ansvar att agera snabbt och kraftfullt,” sa Kristersson vid en presskonferens tidigare i veckan.

Hur påverkas SD:s väljare?

En av de stora frågorna är hur beslutet kommer att påverka SD:s väljarbas. Partiet har länge haft en stark ställning bland jägare och sportskyttar, grupper som nu känner sig svikna.

Analytiker menar att den interna splittringen kan leda till minskat förtroende för partiledningen, särskilt bland de väljare som ser vapenrättigheter som en viktig fråga.

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att SD befinner sig i en svår sits.

”Sverigedemokraterna har byggt sin identitet på att vara ett parti som står emot politiska kompromisser och som håller fast vid sina principer. När de nu tvingas till en så här stor helomvändning riskerar de att förlora väljarnas förtroende,” säger Oscarsson.

Risk för politisk backlash

Frågan är om SD:s interna protester kan få Tidöavtalet att skaka. Om partiet viker sig för det interna trycket och backar från överenskommelsen kan det skapa friktion i samarbetet med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Vissa bedömare tror att SD kan försöka hitta en kompromiss, exempelvis genom att kräva undantag för jägare och sportskyttar. Andra menar att frågan kan leda till att partiet tappar sin enade front, vilket skulle kunna få konsekvenser inför nästa val.

En SD-medlem från Skåne, som vill vara anonym, säger:

”Vi ser redan hur folk är upprörda i våra interna forum. Om ledningen inte lyssnar riskerar vi att förlora förtroende bland gräsrötterna. Det här kan bli början på en stor spricka inom partiet.”

Framtiden för SD och Tidöavtalet

Det återstår att se hur partiledningen hanterar den växande kritiken. Om fler distrikt ansluter sig till protesten kan trycket bli för stort för att ignorera. Samtidigt står partiet inför risken att ses som opålitliga samarbetspartners om de backar från överenskommelsen med Tidöpartierna.

Förbudet mot halvautomatiska gevär har blivit en symbolfråga för hur SD balanserar mellan att vara ett oppositionsparti och att vara en del av det regeringsunderlag de så länge kritiserat.

Om ledningen står fast vid sitt beslut riskerar de att alienera sina kärnväljare. Om de backar kan det leda till spänningar inom Tidösamarbetet.

Det är en svår balansgång – och en som kan komma att definiera partiets framtid.

Gå till hemsidan

SenasteNyheterna.com deltar i olika partnerprogram där vi kan erhålla provision på kvalificerade klick som du gör här på vår sida, helt utan extra kostnad för dig. Våra rekommendationer baseras på noggrann research och personliga åsikter för att hjälpa dig göra välgrundade val. Tack för att du stödjer denna sida genom att besöka våra partners!