Svensk politik har skakats av en oväntad avgång. Richard Jomshof, en av Sverigedemokraternas mest profilerade politiker och ordförande i riksdagens justitieutskott, meddelade under måndagen att han avgår från sin post. Beslutet kommer efter en intensiv intern debatt om regeringens förslag att skärpa vapenlagarna, ett beslut som väckt starkt motstånd inom SD.
Jomshof bekräftade sin avgång via ett inlägg på X, där han uttryckte sitt missnöje över hur frågan hanterats inom partiet och regeringsunderlaget. Han beskrev beslutet som förhastat och känslomässigt, utan ordentlig förankring i de berörda partierna.
Hans avhopp är det mest dramatiska exemplet hittills på den splittring som den föreslagna lagändringen orsakat inom Tidöpartierna – Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna. Förslaget, som lades fram i fredags, syftar till att förbjuda jägare från att inneha halvautomatiska vapen av militär typ, såsom AR-15.
Växande intern opposition
Redan när förslaget presenterades mötte det starkt motstånd, framför allt inom SD:s egna led. Enligt uppgifter från Göteborgs-Posten har 24 av partiets 27 partidistrikt ställt sig bakom en protest mot förbudet. Kritiker inom partiet menar att förslaget inte tar hänsyn till jägarnas behov och att det riskerar att inskränka deras rättigheter på ett oproportionerligt sätt.
En central kritikpunkt har varit att förslaget kom plötsligt och utan att vara ordentligt förankrat i partiet. Många inom SD ser det som ett svek mot partiets kärnväljare, där många är jägare och vapenägare.
Tobias Andersson, ordförande i riksdagens näringsutskott och en av SD:s mer tongivande profiler, bekräftade under måndagen att partistyrelsen diskuterat frågan ingående. Han betonade att mötet präglades av en öppen debatt, men han medgav också att partiet är långt ifrån enigt.
”Jag kan bara konstatera att vi hade ett partistyrelsemöte idag med högt i tak där allas åsikter fick bli hörda. Det uppskattar jag,” sa Andersson till TV4 Nyheterna.
Han tillade att den interna debatten kommer att fortsätta och att det är långt kvar innan något beslut fattas i riksdagen.
Jomshofs avhopp – en maktdemonstration eller ett missnöje?
Jomshofs avgång är en tydlig signal om att frågan om vapenlagarna kan få långtgående konsekvenser för Sverigedemokraterna. Hans beslut att lämna sin post tolkas av många som en markering mot partiledningen och Tidöpartierna.
”Min kritik handlar primärt om att det är ett förhastat och känslomässigt beslut som saknar förankring i våra respektive partier. Det står jag fast vid,” skrev han på X.
Han förklarade vidare att han inte är villig att lotsa igenom ett omarbetat förslag i justitieutskottet, vilket var en avgörande faktor för hans beslut att avgå.
Hans uttalande visar tydligt att han inte delar partiledningens syn på frågan. Det återstår att se hur Jimmie Åkesson och övriga i SD:s ledning kommer att hantera situationen.
Reaktioner från oppositionen och regeringspartierna
Socialdemokraterna och Miljöpartiet har länge förespråkat skärpta vapenlagar och ser Jomshofs avgång som ett tecken på kaos inom Tidöpartierna.
”Det här visar att det inte finns någon samsyn i regeringsunderlaget. Hur ska de kunna styra landet när de inte ens kan enas om en sådan här viktig fråga?” sa Morgan Johansson (S), tidigare justitieminister.
Inom Moderaterna och Kristdemokraterna har reaktionerna varit mer återhållsamma. En källa inom M säger till SVT att partiet fortfarande står bakom förslaget men att man nu är oroad över hur den interna splittringen inom SD kan påverka samarbetet.
Liberalerna, som tidigare varit skeptiska till delar av förslaget, har ännu inte kommenterat Jomshofs avgång.
Vad händer nu?
På torsdag ska förslaget debatteras i riksdagen, och det är fortfarande oklart hur Tidöpartierna kommer att hantera den interna splittringen.
Jomshofs avgång har utan tvekan försvagat SD:s position i frågan och skapat osäkerhet om hur partiet kommer att ställa sig framöver.
Om motståndet inom SD fortsätter att växa kan det innebära att förslaget måste omarbetas eller till och med dras tillbaka.
Sverigedemokraternas presschef Oscar Cavalli Björkman har meddelat att partiet inte kommer att lämna några ytterligare kommentarer om Jomshofs avgång under kvällen.
Men det råder ingen tvekan om att frågan kommer att vara en av de mest omdebatterade i svensk politik den närmaste tiden.
Avslutande tankar
Jomshofs avgång är mer än bara en personfråga – den är en symbol för de djupgående sprickor som finns inom SD och regeringsunderlaget. Frågan om vapenlagarna är bara en av många konflikter som kan sätta Tidöavtalet på prov.
Hur partiet och regeringen hanterar situationen kommer att vara avgörande för deras framtida trovärdighet. En sak är säker – debatten om vapenlagarna och Sverigedemokraternas interna maktkamp är långt ifrån över.
SenasteNyheterna.com deltar i olika partnerprogram där vi kan erhålla provision på kvalificerade klick som du gör här på vår sida, helt utan extra kostnad för dig. Våra rekommendationer baseras på noggrann research och personliga åsikter för att hjälpa dig göra välgrundade val. Tack för att du stödjer denna sida genom att besöka våra partners!
Lämna ett svar