Natten mot söndag tog en oväntad incident plats utanför polishuset på Sandgärdsgatan i Växjö. En man, som enligt polisen verkade vara berusad, observerades filma byggnaden, något som resulterade i att han greps och omhändertogs enligt LOB (lagen om omhändertagande av berusade personer). Händelsen har väckt frågor kring avbildningsförbud, säkerhet och lagstiftningens tillämpning.

En nattlig incident framför polishuset

Det var strax efter klockan tre på natten när polisens övervakningskameror och patruller noterade en man som verkade uppehålla sig utanför polishuset på ett sätt som väckte misstanke. Enligt de inledande rapporterna från polisens hemsida och svenska medier ska mannen ha filmat in i byggnaden, vilket kan vara ett brott enligt skyddslagen.

– Vi fick in uppgifter om en man som rörde sig misstänkt utanför byggnaden, och när vi kontrollerade honom noterade vi att han filmade in genom fönstren, säger en talesperson för polisen i Kronobergs län.

Då mannen också uppfattades som påverkad beslutade patrullen på plats att omhänderta honom enligt LOB. Polisen bedömde att han inte kunde ta hand om sig själv och att det fanns en säkerhetsrisk kopplad till hans beteende.

Mobiltelefon beslagtogs

Förutom omhändertagandet misstänks mannen nu för brott mot skyddslagen, en lagstiftning som reglerar avbildning och tillträde till skyddsobjekt. Polishuset i Växjö är ett sådant skyddsobjekt, vilket innebär att fotografering eller filmning av byggnaden är förbjuden utan tillstånd.

– Hans mobiltelefon har tagits i beslag för att vi ska kunna undersöka vad som faktiskt har filmats och om det finns något material som kan utgöra en säkerhetsrisk, säger polisens presstalesperson.

Beslaget av mobiltelefonen innebär att polisen nu genomför en teknisk analys av materialet. Det är ännu inte klart om mannen var medveten om avbildningsförbudet eller om han hade några särskilda motiv för att filma byggnaden.

Vad säger lagen?

Enligt skyddslagen (1990:217) kan det vara olagligt att fotografera eller filma skyddsobjekt om det finns ett avbildningsförbud. En sådan handling kan leda till böter eller fängelse i upp till ett år. Lagen finns till för att skydda känslig infrastruktur, myndighetsbyggnader och militära anläggningar från kartläggning och säkerhetshot.

I Växjö har tidigare fall av avbildningsförbud vid skyddsobjekt prövats i domstol. År 2021 friades en man efter att ha fotograferat polishuset, då tingsrätten ansåg att det inte kunde bevisas att han varit medveten om förbudet.

– För att någon ska kunna dömas krävs det att det kan bevisas att personen visste om att det var förbjudet att fotografera eller filma, förklarar juristen Malin Fredriksson.

I det aktuella fallet återstår det att se om åklagaren anser att det finns tillräckliga bevis för att väcka åtal.

Säkerhetsfrågor och polisens arbete

Incidenten i Växjö är en påminnelse om de säkerhetsåtgärder som finns kring polishus och andra myndighetsbyggnader. Polisen har tidigare varnat för risken att känslig information kan spridas genom fotografering eller filmning av skyddsobjekt, och det finns en ökad vaksamhet kring denna typ av beteende.

– Vi tar det här på allvar. Även om det vid första anblicken kan verka oskyldigt att filma en byggnad, så vet vi att sådan information kan användas på ett sätt som skadar samhället, säger polisens säkerhetssamordnare.

Samtidigt väcker fallet frågor om hur väl allmänheten känner till reglerna kring skyddsobjekt.

Offentlig plats eller skyddad zon?

En av de diskussioner som blossat upp efter händelsen är balansen mellan det offentliga rummet och skyddslagstiftningen. Medan gator och trottoarer generellt sett är öppna för fotografering och filmning, kan reglerna vara annorlunda om ett skyddsobjekt syns i materialet.

Detta har lett till en debatt om huruvida avbildningsförbuden är tillräckligt tydliga. Skyltar som informerar om förbudet finns ofta på plats, men det är inte alltid som människor noterar dem.

– Många vet inte att det kan vara olagligt att fotografera vissa byggnader. Det är viktigt att information om detta når ut till allmänheten, säger rättssociologen Erik Sandberg.

Polisens fortsatta utredning

Just nu arbetar polisen vidare med att analysera mobiltelefonen och se om det finns någon grund för ytterligare åtgärder. Mannen har släppts efter omhändertagandet, men utredningen kring brott mot skyddslagen fortsätter.

– Vi kommer att genomföra en fullständig analys av materialet och sedan ta ställning till hur vi går vidare, säger polisen.

Tidigare fall och rättsliga konsekvenser

Detta är inte första gången som någon har gripits för att ha filmat eller fotograferat skyddsobjekt i Sverige. Liknande fall har uppmärksammats på flygplatser, militära anläggningar och polishus i andra delar av landet.

I vissa fall har personer friats på grund av brist på uppsåt, medan andra har fällts och dömts till böter. En central fråga i dessa fall är om personen var medveten om avbildningsförbudet.

– Det handlar inte bara om vad man filmar, utan om varför man gör det och om man kände till att det var förbjudet, förklarar rättsexperten Johan Persson.

Vad händer nu?

Mannen som greps i Växjö kan komma att delges misstanke om brott om polisen bedömer att bevisningen är tillräcklig. Om så sker kommer åklagaren att ta beslut om eventuellt åtal.

Samtidigt har fallet satt ljuset på en bredare fråga om säkerhet, lagstiftning och allmänhetens medvetenhet kring skyddsobjekt.

Oavsett utgången är det en händelse som påminner om vikten av att förstå lagar och regler – och om att även en till synes oskyldig handling kan få långtgående konsekvenser.

Slutsats

Händelsen vid polishuset i Växjö är mer än bara en udda nyhet – den lyfter viktiga frågor om säkerhet, juridik och den teknologiska utvecklingens påverkan på samhället. Med mobiltelefoner i var mans hand har gränserna mellan privat och offentligt suddats ut, och lagstiftningen prövas gång på gång i den digitala eran.

Medan polisutredningen pågår återstår det att se vad utfallet blir i detta specifika fall. Oavsett vilket är det en påminnelse om att det vi ser genom våra linser ibland kan ha större juridiska implikationer än vi tror.

Gå till hemsidan

SenasteNyheterna.com deltar i olika partnerprogram där vi kan erhålla provision på kvalificerade klick som du gör här på vår sida, helt utan extra kostnad för dig. Våra rekommendationer baseras på noggrann research och personliga åsikter för att hjälpa dig göra välgrundade val. Tack för att du stödjer denna sida genom att besöka våra partners!