UPPSALA – Det var en helt vanlig dag för polisen i Uppsala när de genomförde en fordonskontroll, men vad som började som en rutininsats slutade med en av de mer ovanliga fynden i senare tid. I förarens kalsonger fann de hela 44 600 kronor i kontanter – en summa som direkt väckte frågor. Händelsen, som nu blivit en del av en omfattande rättsprocess, belyser den komplexa kampen mot narkotika och penningtvätt i Sverige.

Fordonskontrollen som förändrade allt

Den misstänkte, en man i 30-årsåldern, stoppades av polis på en gata i Uppsala. Anledningen till stoppet är ännu oklar, men enligt polisens första rapporter rörde det sig om en rutinkontroll. Mannen visade dock tecken på narkotikapåverkan, vilket gav poliserna anledning att genomföra en mer ingående kontroll. En kroppsvisitering gjordes på plats, och det var då som den oväntade upptäckten gjordes.

Poliserna fann, väl gömda i mannens kalsonger, en bunt sedlar som vid en snabb kontroll visade sig uppgå till 44 600 kronor. En summa som, enligt polisens utredare, är ovanligt stor för någon som inte haft en taxerad inkomst på flera år. Misstankarna om penningtvätt uppstod omedelbart.

En ovanlig plats för pengar – men ingen unik metod

Att gömma pengar eller illegala föremål i underkläderna är en taktik som polisen är väl bekant med. Under många år har personer som sysslar med droghandel eller annan kriminell verksamhet använt sig av kreativa metoder för att undvika upptäckt. Dock är det ovanligt att summor av den här storleken hittas i ett så privat utrymme.

Kriminologer som studerat sådana fall menar att detta kan vara ett tecken på att mannen antingen agerade som kurir eller att han förflyttade pengar från en illegal transaktion. ”Det är uppenbart att det finns en historia bakom dessa pengar,” säger en anonym utredare inom polisen. ”Ingen går omkring med 44 600 kronor i kalsongerna utan anledning.”

Polisens beslag och fortsatt utredning

Utöver kontanterna beslagtog polisen även en jacka som mannen bar vid tillfället. Jackans betydelse i utredningen är fortfarande oklar, men den kan innehålla bevis som knyter mannen till en större verksamhet. Efter fyndet inleddes en förundersökning där mannen misstänktes för penningtvättsbrott.

Polisen genomförde även en finansiell utredning, där de undersökte mannens ekonomiska bakgrund. Den visade att han inte haft någon taxerad inkomst sedan 2019, vilket stärkte misstankarna om att pengarna kunde vara kopplade till olagliga aktiviteter. Dock räckte inte bevisen för att driva ärendet vidare som ett penningtvättsbrott, och den delen av förundersökningen lades ner.

Trots detta kvarstår en annan juridisk process – en utredning om självständigt förverkande. Detta är en juridisk åtgärd som gör det möjligt för staten att beslagta egendom som misstänks vara vinster från brott, även om ingen döms för själva brottet. Det innebär att mannen, oavsett om han döms för något annat brott, kan förlora kontanterna till staten.

Vad är självständigt förverkande?

Självständigt förverkande är en relativt ovanlig juridisk process som används i fall där det finns starka indikationer på att egendom härrör från brottslig verksamhet, men där det inte finns tillräckligt med bevis för att åtala någon för själva brottet.

I Sverige har detta juridiska verktyg använts allt oftare i kampen mot organiserad brottslighet. Genom att beslagta pengar och andra tillgångar som tros vara vinster från brottsliga handlingar, kan myndigheterna strypa de ekonomiska resurserna hos kriminella grupper och individer.

Juridikprofessorn Lars Bergström vid Stockholms universitet förklarar:

”Det är en metod som väcker debatt, eftersom det innebär att staten kan ta pengar utan att någon döms för brott. Å andra sidan är det ett viktigt verktyg för att bekämpa organiserad brottslighet och undvika att kriminella kan fortsätta sin verksamhet med pengar från tidigare brott.”

I det aktuella fallet i Uppsala bedömer åklagaren att pengarna sannolikt kommer från en illegal verksamhet och därför kan förverkas. En slutgiltig dom i ärendet förväntas komma inom de närmaste månaderna.

En del av ett större problem

Händelsen i Uppsala är långt ifrån ett isolerat fall. De senaste åren har polisen allt oftare stött på stora summor kontanter vid visitationer i samband med narkotika- och penningtvättsutredningar. I och med att digitala betalningar blir allt vanligare, är det anmärkningsvärt att vissa fortfarande rör sig med stora summor kontanter.

Enligt statistik från Polismyndigheten har beslag av kontanter i samband med brottsutredningar ökat med över 30 procent under de senaste fem åren. Detta tyder på att kontanter fortfarande spelar en viktig roll i den kriminella ekonomin, trots att samhället i övrigt blir allt mer kontantlöst.

Kriminalkommissarie Johan Andersson, som arbetar med ekonomisk brottslighet, säger:

”Vi ser att kontanter fortfarande används för att tvätta pengar och för att undvika spårbarhet. Det är därför vi lägger så stor vikt vid att undersöka varifrån pengarna kommer och om de kan kopplas till brottslig verksamhet.”

Vad händer nu?

Mannen som stoppades i Uppsala har släppts på fri fot, men hans pengar är fortfarande i polisens förvar. Om rätten beslutar att pengarna ska förverkas, kommer de att tillfalla staten och i många fall användas i brottsförebyggande arbete.

Om han å andra sidan kan bevisa att pengarna är lagliga – något som kommer att vara svårt med tanke på hans ekonomiska bakgrund – kan han få dem tillbaka.

Fallet visar på de svårigheter som rättsväsendet står inför när det gäller att bekämpa ekonomisk brottslighet. Även om det kan verka märkligt att någon skulle ha nästan 45 000 kronor i kalsongerna, så pekar det på en större problematik kring den illegala ekonomin i Sverige.

Polisen fortsätter sin utredning, och fler detaljer kan komma att framträda i takt med att den rättsliga processen fortgår. Under tiden väcks frågor om hur effektivt rättssystemet kan bekämpa ekonomisk brottslighet och om fler fall som detta kommer att hamna i rättssalarna framöver.

För polisen i Uppsala var detta en oväntad upptäckt – men för brottsbekämpningen i stort är det bara ännu ett exempel på de komplexa metoder som används för att dölja pengar och undvika lagens långa arm.

Gå till hemsidan

SenasteNyheterna.com deltar i olika partnerprogram där vi kan erhålla provision på kvalificerade klick som du gör här på vår sida, helt utan extra kostnad för dig. Våra rekommendationer baseras på noggrann research och personliga åsikter för att hjälpa dig göra välgrundade val. Tack för att du stödjer denna sida genom att besöka våra partners!