Staden befinner sig i chock och sorg efter den fruktansvärda skolmassakern på Campus Risbergska i tisdags. Händelsen, som redan beskrivs som en av de värsta attackerna i svensk historia, har lämnat djupa sår i samhället. Kommunen har nu beslutat att hålla skolan stängd under hela nästa vecka, och fokus kommer istället att ligga på att erbjuda krisstöd till personal och elever.
Kommunikationsstrategen Anita Lindgren på Örebro kommun meddelade beslutet i ett uttalande till TV4 Nyheterna. ”Samtal och krisstöd för all personal och alla elever kommer att ske under den kommande veckan”, skrev hon.
Händelsen har väckt starka reaktioner, och både polisutredningen och stödarbetet pågår för fullt. Kommunstyrelsens ordförande John Johansson har meddelat att det inte kommer att vara möjligt att bedriva vuxenutbildning på Campus Risbergska under lång tid framöver, och kommunen utreder nu möjligheten att återuppta verksamheten i andra lokaler.
En nationell tragedi
Massakern på Campus Risbergska har berört hela Sverige. Statsminister Ulf Kristersson beskrev händelsen som den dödligaste masskjutningen i landets historia. Politiker, polis och krisgrupper arbetar nu intensivt för att förstå motivet bakom attacken och hur framtida liknande händelser kan förhindras.
Det var vid lunchtid på tisdagen som gärningsmannen, senare identifierad som Rickard Andersson, gick till attack. Beväpnad med flera vapen sköt han urskillningslöst mot elever och personal på skolan. Trots en snabb polisinsats hann han orsaka omfattande skador. Elva personer miste livet och ytterligare flera skadades innan gärningsmannen stoppades av polis.
Offren och de drabbade
Bland de dödade fanns både lärare och elever, och flera av de skadade vårdas fortfarande på sjukhus. Sjukhuspersonal beskriver skadeläget som allvarligt, men stabilt för de flesta.
– Det är en ofattbar tragedi. Vi gör allt vi kan för att hjälpa de överlevande och deras familjer, säger sjukhusdirektören för Universitetssjukhuset i Örebro.
Utanför Campus Risbergska har människor samlats för att tända ljus och lägga ner blommor till minne av offren. På en av skolans ytterväggar har sörjande skrivit meddelanden till sina bortgångna vänner och kollegor.
– Min bästa vän var där inne, och jag förlorade henne. Det känns så overkligt, berättar en av skolans elever i en intervju med SVT Nyheter.
Gärningsmannen och utredningen
Polisen har bekräftat att Rickard Andersson tidigare varit inskriven på skolan, men vad som drev honom till attack är ännu oklart. Enligt Aftonbladet var han en tidigare elev på vuxenutbildningen, men ska ha avbrutit sina studier för några år sedan.
Utredaren Anna Bergkvist från polisen säger att utredningen är omfattande och att hundratals vittnesförhör kommer att genomföras.
– Vi vet ju sedan tidigare att han varit inskriven på skolan. Det är en del vi vill bottna i. Jag kan inte säga om vi landar i 400, 500 eller mer än 500 förhör. Det är faktiskt helt omöjligt att säga just nu, säger hon till TT.
Krisstöd och hjälpinsatser
Efter en sådan här tragedi är stödet till de drabbade avgörande. Kommunen har inrättat särskilda kriscenter där personal och elever kan få professionell hjälp.
En av de huvudsakliga insatserna är samlingsplatsen Club 700 vid Olof Palmes torg, där både elever och personal erbjuds samtalsstöd. Dessutom håller Hagakyrkan öppet som en uppsamlingsplats för sörjande.
– Vi måste ta hand om varandra nu. Ingen ska behöva bära den här sorgen ensam, säger en av stadens psykologer som arbetar med krisstöd på plats.
Rädda Barnen och Röda Korset har också aktiverat sina krisgrupper för att stötta de drabbade.
Framtiden för Campus Risbergska
Att återöppna Campus Risbergska kommer att vara en lång och svår process. Förutom det akuta krisarbetet pågår nu en diskussion om huruvida verksamheten överhuvudtaget kan återupptas i de befintliga lokalerna.
– Av hänsyn till polisutredningen och av respekt för de drabbade är det svårt att säga när, eller om, skolan kan öppna igen, säger kommunstyrelsens ordförande John Johansson.
Många elever och lärare känner en stor oro inför att återvända till platsen där de upplevt så mycket smärta. För vissa kan det vara en omöjlig tanke.
Ett samhälle i sorg
Örebro har blivit en stad i sorg. Invånarna försöker nu hantera det ofattbara som har hänt, och många uttrycker sin frustration och sin rädsla.
– Det här ska inte kunna hända i Sverige. Vi måste se över säkerheten på våra skolor, säger en förälder vars barn går på en närliggande skola.
Skolattacker av den här magnituden har tidigare varit sällsynta i Sverige, men med denna tragiska händelse ökar trycket på politiker att vidta åtgärder.
Politiska reaktioner och framtida åtgärder
Flera politiker har redan börjat diskutera förändringar i skolans säkerhetssystem. En del föreslår ökad bevakning och strängare kontroller vid skolor, medan andra argumenterar för mer fokus på förebyggande arbete och mental hälsa.
Justitieminister Gunnar Ström har sagt att regeringen kommer att se över lagstiftningen kring vapeninnehav och säkerhetsrutiner i skolor.
– Vi måste göra allt vi kan för att förhindra att något liknande händer igen, sade han i en presskonferens.
Oppositionsledaren Elin Andersson menar dock att det inte räcker med hårdare lagar, utan att mer resurser måste tillföras skolorna för att arbeta förebyggande med psykisk ohälsa.
Ett öppet sår i Örebro
Den tragiska massakern på Campus Risbergska har lämnat ett djupt ärr i hela det svenska samhället. Sorg, ilska och frustration präglar nu Örebro och landet i stort.
I takt med att utredningen fortskrider och sorgearbetet fortsätter återstår frågan hur samhället ska kunna gå vidare från denna tragedi.
– Vi måste hedra offren genom att arbeta för en tryggare framtid. Det är det enda vi kan göra nu, säger en av skolans lärare.
Medan ljusen brinner utanför Campus Risbergska och sorgen ligger tung över staden, är det klart att denna tragedi kommer att påverka Sverige i många år framöver.
SenasteNyheterna.com deltar i olika partnerprogram där vi kan erhålla provision på kvalificerade klick som du gör här på vår sida, helt utan extra kostnad för dig. Våra rekommendationer baseras på noggrann research och personliga åsikter för att hjälpa dig göra välgrundade val. Tack för att du stödjer denna sida genom att besöka våra partners!
Lämna ett svar