I ett oväntat och potentiellt världsomvälvande drag har USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin haft ett långt telefonsamtal där de kommit överens om att omedelbart inleda förhandlingar om kriget i Ukraina. Nyheten, som briserade under onsdagsmorgonen amerikansk tid, har redan satt igång en intensiv global debatt om vad detta kan betyda för världspolitiken och Ukrainas framtid.
Nyheten kom först via CNN:s källor, men bekräftades snabbt av Trump själv i ett längre inlägg på hans plattform Truth Social.
”Jag hade just ett långt och mycket produktivt telefonsamtal med Rysslands president Vladimir Putin,” skrev Trump i inlägget. ”Vi är överens om att omedelbart inleda förhandlingar för att få ett slut på den hemska konflikten i Ukraina. Detta är något som borde ha skett för länge sedan.”
Ett samtal med långtgående konsekvenser
Det timslånga samtalet beskrivs av Kremls talesperson Dmitrij Peskov som ”öppet och direkt”. Han bekräftade att det varade i ungefär en och en halv timme och att ledarna hade en ”ärlig och pragmatisk” diskussion om situationen i Ukraina.
Putin och Trump ska enligt uppgifter ha varit överens om att en långsiktig lösning kan uppnås genom direkta fredsförhandlingar, något som Putin i flera år insisterat på, men som västvärlden varit ovillig att gå med på utan omfattande säkerhetsgarantier för Ukraina.
Det mest anmärkningsvärda i Trumps uttalande var dock hans ordval kring Putin.
”Jag vill tacka president Putin för hans tid och ansträngning i samband med detta samtal. Vi har enats om att arbeta mycket nära tillsammans och vi planerar att besöka varandras länder,” skrev Trump i sitt inlägg.
Putin å sin sida bjöd in Trump till Moskva, en inbjudan som enligt Kreml kommer att diskuteras vidare de kommande dagarna.
USA:s förhandlingsgrupp utsedd
Enligt Trumps uttalande kommer USA att skicka en högt uppsatt delegation för att leda fredsförhandlingarna. Den amerikanska sidan ska representeras av utrikesminister Marco Rubio, CIA-chefen John Ratcliffe, nationella säkerhetsrådgivaren Michael Waltz och särskilda sändebudet Steve Witkoff.
Dessa namn har väckt en del uppmärksamhet, särskilt eftersom Rubio och Ratcliffe är kända för sina hökaktiga inställningar till Ryssland, medan Witkoff är en av Trumps mest lojala affärsmän.
På rysk sida kommer delegationen troligen att ledas av utrikesminister Sergej Lavrov och försvarsminister Sergej Sjojgu, även om Kreml ännu inte officiellt har bekräftat vilka som ingår i den ryska förhandlingsgruppen.
Ukraina utanför samtalet – Zelenskyj överraskad
En av de mest kontroversiella aspekterna av samtalet är att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj inte verkar ha varit informerad om att Trump och Putin skulle tala med varandra.
Strax efter att nyheten släpptes skrev Trump att han skulle ringa Zelenskyj för att informera honom om samtalet. Enligt Ukrainas presidentkontor skedde samtalet kort därefter.
Vad Zelenskyj och Trump diskuterade är ännu oklart, men enligt en talesperson för Ukrainas regering var presidenten ”inte nöjd” med att ha hållits utanför de initiala diskussionerna.
Några timmar efter Trumps inlägg meddelade dock Zelenskyjs kontor att han själv talat med Putin i ett eget telefonsamtal.
Europeiska reaktioner – Carl Bildt kritisk
Nyheten om Trumps och Putins samtal har redan väckt kraftiga reaktioner i Europa.
Sveriges tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt var snabb med att kritisera Trump och jämförde hans tillvägagångssätt med eftergiftspolitiken före andra världskriget.
”Det är sannerligen ett innovativt sätt att förhandla att göra mycket stora eftergifter redan innan samtalen ens har börjat. Inte ens Chamberlain gick så lågt 1938,” skrev Bildt på X.
Andra europeiska ledare har varit försiktiga i sina uttalanden. Frankrikes president Emmanuel Macron sa i en presskonferens att han ”studerar situationen noga” men att ”Ukrainas suveränitet måste respekteras.”
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg varnade för att ”ingen fred kan uppnås utan Ukrainas aktiva deltagande” och betonade att Rysslands aggression inte får belönas med eftergifter.
Vad vill Putin?
Det är fortfarande oklart exakt vad Putin hoppas uppnå med dessa förhandlingar. En möjlig strategi är att använda samtalen för att frysa konflikten i en position som är fördelaktig för Ryssland.
Enligt ryska källor har Putin varit intresserad av en vapenvila som cementerar de territorier Ryssland redan ockuperar, något som Ukraina konsekvent avvisat.
Om Trump går med på att acceptera en sådan lösning kan det ses som en stor diplomatisk seger för Putin.
Vad vill Trump?
För Trump är det strategiskt att få en framgång i utrikespolitiken inför det kommande presidentvalet.
Han har länge kritiserat Biden-administrationens hantering av Ukraina och lovat att han ”kan få slut på kriget på 24 timmar.”
Att snabbt driva fram fredsförhandlingar kan ses som ett sätt för Trump att profilera sig som en fredsmäklare och en skicklig förhandlare.
Men frågan är hur långt han är villig att gå i att tillmötesgå Putin – och hur detta kommer att påverka USA:s relationer med sina europeiska allierade.
Vad händer nu?
Förhandlingarna mellan USA och Ryssland förväntas inledas omedelbart, men det finns fortfarande stora frågetecken kring hur och var dessa samtal ska äga rum.
Ukraina kommer utan tvekan att insistera på att vara en aktiv part i förhandlingarna, och många länder i väst kommer att vara försiktiga med att acceptera en överenskommelse som kan uppfattas som en kapitulation för Rysslands krav.
En möjlig plats för de första samtalen kan vara ett neutralt land som Schweiz eller Österrike, men med tanke på att Putin bjudit in Trump till Moskva återstår att se om USA:s president är villig att resa till Ryssland för att driva igenom en uppgörelse.
Slutord
Dagens utveckling kan vara början på en av de mest avgörande fredsförhandlingarna i modern tid – eller så kan det vara ännu ett spel för gallerierna i en konflikt som fortfarande saknar en tydlig väg mot en lösning.
Med världens blickar riktade mot Moskva, Washington och Kiev är frågan nu vad som kommer att hända härnäst – och om Donald Trump verkligen kan uppfylla sitt löfte om att få slut på kriget i Ukraina.
SenasteNyheterna.com deltar i olika partnerprogram där vi kan erhålla provision på kvalificerade klick som du gör här på vår sida, helt utan extra kostnad för dig. Våra rekommendationer baseras på noggrann research och personliga åsikter för att hjälpa dig göra välgrundade val. Tack för att du stödjer denna sida genom att besöka våra partners!
Lämna ett svar