Sverige har en lång och snörik vinter, men för många äldre är det inte en årstid av mys och glädje – det är en tid av rädsla och begränsningar. I takt med att temperaturerna pendlar runt nollan och is bildas på trottoarer och gångvägar, ökar risken för fallolyckor drastiskt. Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) rapporterar att fallolyckor kopplade till halka kostar samhället cirka 22 miljarder kronor per år. Trots detta saknas en nationell strategi för att förhindra olyckorna. Nu kräver pensionärsorganisationer en nollvision för halkolyckor.
En nationell nollvision för halkolyckor
I Sverige har nollvisionen för trafikolyckor varit ett framgångsrikt initiativ som har räddat många liv. Visionen bygger på att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken. Nu vill pensionärsorganisationer se samma engagemang när det gäller halkolyckor.
Peter Sikström, generalsekreterare för SPF Seniorerna, är en av de starkaste rösterna i debatten. Han anser att det är ofattbart att samhället inte ser de enorma konsekvenserna av halkolyckor, både för individen och för ekonomin.
– Det är ju vansinnigt att man inte ser på samhällsperspektivet. Vi vet att äldre är en särskilt utsatt grupp, och ändå har vi ingen samlad strategi för att minska halkrisken, säger han.
Enligt honom är problemet inte bara att äldre ramlar och skadar sig, utan att många lever i rädsla och begränsar sina liv på grund av risken.
– Många äldre blir sittande hemma i sina lägenheter. De klarar inte av att gå ut. Har man en rullator, en käpp eller om man är lite vinglig i kroppen så är det här med halkan ett fängelse, säger Sikström.
Han och flera andra företrädare för pensionärsorganisationer vill att regeringen och riksdagen tar initiativ till en nationell nollvision för halkolyckor, liknande den som finns för trafiksäkerheten.
Den ekonomiska och mänskliga kostnaden
Enligt VTI:s rapport drabbas ungefär 6 600 personer årligen av halkolyckor som leder till akutsjukvård. Siffran är troligtvis ännu högre eftersom många olyckor aldrig rapporteras. Av de som skadas allvarligt är en stor andel äldre, och konsekvenserna kan vara förödande.
En höftfraktur, som är en vanlig skada vid fall, leder ofta till långvarig rehabilitering och kan i värsta fall innebära att personen aldrig återfår sin rörlighet. För samhället innebär detta enorma vårdkostnader, men också en förlust av livskvalitet för individen.
Förutom direkta vårdkostnader leder halkolyckor till ökade kostnader för äldreomsorg. Många som faller och skadar sig blir mindre självständiga och behöver hemtjänst eller särskilt boende.
– Vi pratar om 22 miljarder kronor årligen, och ändå görs det inte tillräckligt. Vi vet att det är billigare att förebygga än att reparera, men det verkar ändå vara svårt att få gehör för en långsiktig strategi, säger Sikström.
Kommunerna kämpar mot vädrets makter
Kommunerna ansvarar för halkbekämpningen på de flesta gångvägar och trottoarer, men resurserna är begränsade. Väderomslag där temperaturen pendlar mellan minus- och plusgrader är en av de största utmaningarna.
Lars Strömberg, trafikborgarråd i Stockholm, menar att de gör sitt bästa men att det finns praktiska begränsningar.
– Vi jobbar sedan några år tillbaka med att prioritera gångtrafikanter främst, men det är en utmaning när vädret pendlar kring nollan. Då fryser det till och blir mer utmanande, säger han.
Stockholm har testat olika metoder, som sopsaltning och uppvärmda gångvägar, men problemet är att dessa lösningar är dyra och inte kan användas överallt.
– Vi måste också hantera utrymmesbrist. I vissa delar av stan går det inte att använda sopsaltning eftersom det saknas plats för maskinerna att komma fram, säger Strömberg.
Han anser att en nollvision är en bra idé, men påpekar att det behövs nationell finansiering för att genomföra det.
Lösningar som kan rädda liv
Flera kommuner har redan börjat testa innovativa lösningar för att minska halkolyckorna.
I Örnsköldsvik har man installerat uppvärmda gångvägar i stadskärnan, vilket har lett till en betydande minskning av halkolyckor.
– Det är en investering som har lönat sig. Vi har sett en tydlig minskning av antalet fallolyckor i centrum sedan vi införde de uppvärmda gångbanorna, säger kommunens tekniska chef.
Även Göteborg har testat nya metoder. Under de senaste åren har man infört en modell där gångvägar saltas innan snön faller, vilket minskar risken för isbildning.
Men trots att vissa kommuner testar nya lösningar är det långt ifrån tillräckligt. Pensionärsorganisationerna menar att en nationell strategi skulle kunna göra stor skillnad.
Krav på politisk handling
SPF Seniorerna och andra pensionärsorganisationer har under flera år försökt få politiker att lyfta frågan, men responsen har varit sval.
– Vi möts ofta av förståelse, men inga konkreta åtgärder. Det är dags att politikerna tar detta på allvar och satsar på en nollvision, säger Sikström.
Han menar att det inte bara handlar om att rädda liv och minska skador, utan också om att ge äldre friheten att röra sig utomhus utan rädsla.
– Vi måste skapa ett samhälle där alla kan känna sig trygga att gå ut, oavsett ålder. Det handlar om värdighet och livskvalitet.
För att driva frågan vidare planerar pensionärsorganisationerna att lämna in en gemensam skrivelse till regeringen och riksdagen.
– Vi kommer inte att ge oss förrän vi ser förändring. Vi kräver en nollvision för halkolyckor, och vi vill se handling nu, avslutar Sikström.
En framtid utan halkolyckor?
Frågan är om politikerna kommer att lyssna och ta initiativ till en nationell strategi för att bekämpa halkolyckor. Att ignorera problemet kostar både liv och enorma summor pengar.
Med rätt åtgärder – ökad snöröjning, halkbekämpning, innovativa lösningar och en nationell strategi – skulle tusentals äldre kunna känna sig tryggare under vintermånaderna.
Förhoppningsvis kommer kraven från pensionärsorganisationerna att leda till att halkolyckor blir en prioriterad fråga i samhällsdebatten. För de tusentals äldre som varje år drabbas av fall är det en kamp för rätten att kunna röra sig fritt och säkert – oavsett väderlek.
SenasteNyheterna.com deltar i olika partnerprogram där vi kan erhålla provision på kvalificerade klick som du gör här på vår sida, helt utan extra kostnad för dig. Våra rekommendationer baseras på noggrann research och personliga åsikter för att hjälpa dig göra välgrundade val. Tack för att du stödjer denna sida genom att besöka våra partners!
Lämna ett svar