Sverige ser en fortsatt ökning av antalet återkallade körkort, enligt nya siffror från Transportstyrelsen. Under 2024 fick 38 709 förare sitt körkort indraget, en ökning med 5,8 procent jämfört med föregående år. Ökningen har flera orsaker, men de dominerande faktorerna är trafikbrott och medicinska skäl.

Fler förare mister körkortet

Att köra bil i Sverige är en förmån som kräver ansvar och laglydighet. Trots detta visar de senaste siffrorna att allt fler förare mister sin rätt att köra. En av de största anledningarna är väsentliga trafiköverträdelser, där fortkörning är den främsta orsaken.

Transportstyrelsen rapporterar att 19 281 personer fick sitt körkort återkallat på grund av trafikbrott under 2024. Detta motsvarar en ökning på drygt fem procent jämfört med 2023. Även om siffrorna fortfarande ligger under de toppnoteringar som registrerades under pandemin 2020 och 2021, då återkallelserna nådde rekordnivåer, är trenden ändå stigande.

En annan oroväckande utveckling är att allt fler förare förlorar körkortet av medicinska skäl. Under 2024 var det 7 173 personer som fick sitt körkort indraget av hälsoskäl, en ökning som enligt Transportstyrelsen huvudsakligen beror på att Sveriges befolkning blir allt äldre.

Fortkörning – den vanligaste orsaken till återkallelse

Fortkörning är den enskilt största anledningen till att svenskar mister sina körkort. Polisen och Transportstyrelsen har identifierat att en stor del av fortkörningarna sker på landsvägar och motorvägar, där förare ofta inte anpassar sig efter hastighetsbegränsningarna.

– Vi ser att det finns ett ökat risktagande bland förare, särskilt på vägar med högre hastighetsbegränsningar, säger Anders Bergqvist, expert på trafiksäkerhet.

Han påpekar att många fortkörare inte inser riskerna med sin körning. Även en mindre hastighetsöverträdelse kan få stora konsekvenser.

– Det handlar inte bara om att man bryter mot lagen, utan också om säkerheten för sig själv och andra trafikanter. Om vi ser till antalet olyckor där hastighet är en faktor, är det tydligt att risken för allvarliga skador och dödsfall ökar dramatiskt vid högre hastigheter.

Polisen har intensifierat sina hastighetskontroller i ett försök att motverka trenden. Under 2024 rapporterades ett ökat antal hastighetsöverträdelser, vilket delvis förklarar ökningen i återkallelser.

Fler äldre mister körkortet av medicinska skäl

Den näst vanligaste orsaken till återkallelse är medicinska skäl. Enligt Transportstyrelsen är det framför allt äldre förare som drabbas.

– Generellt blir vi allt äldre i Sverige och det är mycket möjligt att det kan vara en bidragande orsak till ökningen, säger Bergqvist.

Sjukdomar som demens, stroke och synförsämring är några av de vanligaste medicinska orsakerna till att äldre förlorar körkortet. I vissa fall kan också psykiska sjukdomar eller neurologiska sjukdomar som Parkinsons påverka förarens förmåga att köra säkert.

Transportstyrelsen betonar att beslut om återkallelse alltid grundas på medicinska bedömningar och att det inte handlar om åldersdiskriminering.

– Vi vill att alla ska kunna köra så länge de kan göra det på ett säkert sätt. Men om en läkare bedömer att en person inte längre är kapabel att framföra ett fordon på ett trafiksäkert sätt, måste vi agera, säger en talesperson från Transportstyrelsen.

För vissa förare är återkallelsen permanent, medan andra kan få tillbaka sitt körkort om deras hälsa förbättras eller om de genomgår en ny medicinsk bedömning.

Rattfylleri och drogpåverkad körning – fortsatt allvarligt problem

Rattfylleri och drogpåverkan utgör en annan betydande del av återkallelserna. Under 2024 drogs över 3 600 körkort in till följd av alkohol- eller drogrelaterade trafikbrott, en siffra som har ökat något jämfört med föregående år.

Polisen genomför regelbundet nykterhetskontroller och har under de senaste åren blivit bättre på att identifiera förare som är påverkade av droger. Enligt experter har narkotikabruket bland förare blivit en växande utmaning.

– Vi ser att fler förare testar positivt för narkotika vid våra kontroller. Det handlar ofta om cannabis, amfetamin eller bensodiazepiner, säger en polis inom trafiksektionen.

Förare som ertappas med att köra påverkade riskerar omedelbar återkallelse av körkortet, höga böter och i vissa fall fängelsestraff.

Hårdare regler och ökad övervakning

Sverige har en av Europas striktaste körkortslagstiftningar, och Transportstyrelsen har vid flera tillfällen betonat att de kommer att fortsätta att vara strikta i sina bedömningar.

Förutom hastighetsöverträdelser och medicinska skäl granskas också förare som begår upprepade trafikförseelser. Om en person exempelvis samlar på sig flera mindre trafikbrott inom en kort tidsperiod, kan det leda till en varning eller i värsta fall en återkallelse.

Polisen har också intensifierat användningen av trafiksäkerhetsteknologi, som fartkameror och automatiserade system för att upptäcka trafikbrott.

– Vi har fler kameror än någonsin tidigare längs vägarna, och de hjälper oss att identifiera förare som systematiskt bryter mot reglerna, säger en talesperson för Polismyndigheten.

Dessutom diskuteras möjligheten att skärpa reglerna ytterligare. Transportstyrelsen har föreslagit att vissa högriskförare kan tvingas genomgå obligatoriska utbildningar eller installera alkolås i sina fordon innan de får tillbaka sina körkort.

Vad händer nu?

Den stigande trenden av körkortsåterkallelser har fått många att fråga sig vad som kan göras för att vända utvecklingen.

Trafikexperter betonar vikten av utbildning och informationskampanjer för att få fler att förstå riskerna med vårdslös körning. Samtidigt pågår en diskussion om huruvida det behövs hårdare straff för återfallsförbrytare och fler insatser för att hjälpa äldre förare att behålla sin körförmåga längre.

I takt med att Sverige fortsätter att förändras demografiskt och teknologiskt kan framtidens körkortspolitik komma att se annorlunda ut. Men en sak är säker – säkerheten på vägarna kommer att förbli en högprioriterad fråga.

Gå till hemsidan

SenasteNyheterna.com deltar i olika partnerprogram där vi kan erhålla provision på kvalificerade klick som du gör här på vår sida, helt utan extra kostnad för dig. Våra rekommendationer baseras på noggrann research och personliga åsikter för att hjälpa dig göra välgrundade val. Tack för att du stödjer denna sida genom att besöka våra partners!