Melodifestivalen, Sveriges kanske mest älskade tv-evenemang, har återigen hamnat i blåsväder – men denna gång är det inte resultatet av en röstningsskandal eller tekniska problem. Istället handlar det om ett skämt, ett uttalande från programledaren Edvin Törnblom, som har rört upp känslor, väckt debatt och till och med lett till att Sveriges Television (SVT) nu anmälts till Granskningsnämnden.
Det var under den första deltävlingen av Melodifestivalen som Törnblom, känd för sin humor och rappa tunga, gjorde en kommentar om artisten Meira Omars låt ”Hush, Hush”.
Drogskämtet som väckte starka reaktioner
När kameran riktades mot Meira Omar i publiken yttrade Törnblom en kommentar som fick många att reagera:
”Oj oj oj, här sitter Meira Omar och strålar. Jag har förstått att det är många där hemma som tror att Meira sjunger ’Bira, bira, bärs, bärs’. Men hon sjunger inte ’bärs’. Hon sjunger ’hasch’ och det är mycket bättre.”
Det dröjde inte länge innan sociala medier exploderade av reaktioner. Vissa ansåg att det var ett oskyldigt skämt i en lättsam underhållningsshow, medan andra menade att det var högst olämpligt – särskilt med tanke på att Melodifestivalen ses av barnfamiljer och en ung publik.
Kritiken var så omfattande att flera personer valde att anmäla SVT till Granskningsnämnden, vilket bekräftades av sajten Nyheter24.
SVT:s svar på kritiken
När anmälningarna började strömma in valde SVT att bemöta kritiken genom att tona ner händelsen. Anders Wistbacka, projektledare för Melodifestivalen, kommenterade det inträffade med följande uttalande:
”Humor i Melodifestivalen är alltid en källa till tyckande. I det här fallet så skämtar Edvin Törnblom om Meira Omars bidrag som heter ’Hush Hush’.”
SVT gjorde alltså ingen tydlig avbön, utan framställde det hela som ett harmlöst skämt som gått att tolka på olika sätt.
Tittarna rasar: ”Fullständigt opassande”
På sociala medier och i olika kommentarsfält har diskussionerna gått varma. Många anser att skämtet var olämpligt och att det sände fel signaler, särskilt eftersom Melodifestivalen är ett familjeprogram med en bred publik.
En av anmälarna skrev:
”Jag anser att det är fullständigt opassande att under ett program som riktar sig till en yngre publik påstå att hasch på något sätt skulle vara bättre än öl och uppmana till att droger är bättre.”
En annan tittare menade att skämtet var särskilt problematiskt eftersom det kunde normalisera droganvändning:
”Det här var verkligen en groda. Vi pratar ofta om att försöka minska drogbruket bland unga. Att i Sveriges största musiktävling skämta om att hasch skulle vara bättre än öl känns bara dumt.”
Men det finns också de som tycker att kritiken är överdriven.
Debatten om humor och gränsdragningar
Detta är långt ifrån första gången humor leder till kontroverser i tv-program. Frågan om var gränsen går för skämt i direktsänd underhållning har varit återkommande i debatter under åren.
Många påpekar att Melodifestivalen alltid haft inslag av satir och lättsam humor och att det är en del av programmets identitet. Flera kända programledare, såsom Petra Mede och David Sundin, har genom åren testat humorens gränser – ibland med blandade reaktioner.
Men i just detta fall verkar det vara den drogrelaterade kopplingen som fått folk att reagera extra starkt.
Kommunikationsexperten Sofia Larsson, som ofta analyserar kulturella fenomen i svensk media, menar att SVT borde ha tänkt till en extra gång:
”När man skämtar i direktsändning inför en så stor publik måste man väga orden noga. Det här var inte en isolerad stand-up-rutin för vuxna, utan en del av ett av Sveriges största familjeprogram. Därför blir det problematiskt.”
Hon fortsätter:
”Särskilt med tanke på att det råder en känslig debatt kring droger i samhället just nu. Många kämpar för att förhindra att unga faller in i missbruk, och då kan ett sådant här skämt kännas väldigt olämpligt.”
Hur hanterar SVT situationen framöver?
Nu återstår att se hur Granskningsnämnden väljer att hantera anmälningarna. Det är inte ovanligt att inslag i SVT anmäls, men långt ifrån alla leder till fällningar.
Om programmet fälls kan SVT tvingas utfärda en offentlig ursäkt eller ändra sina rutiner kring manus och granskning av skämt i framtiden.
Edvin Törnblom själv har ännu inte uttalat sig i detalj om kritiken, men en källa inom produktionen säger att han ”inte menade något illa” och att han är förvånad över de starka reaktionerna.
Vad händer härnäst?
Det är tydligt att frågan om humor och ansvar i underhållningstelevision är långt ifrån över.
Kommer SVT att be om ursäkt? Kommer Edvin Törnblom själv att kommentera situationen? Kommer vi att se förändringar i hur programledare får skämta i framtida upplagor av Melodifestivalen?
Debatten lär fortsätta, och medan vissa anser att detta är en storm i ett vattenglas, ser andra det som en viktig diskussion om hur vi hanterar drogrelaterade skämt i barnvänliga sammanhang.
Oavsett vilket har detta skämt gjort ett avtryck i Melodifestivalens historia och visat att även en oskyldig ordlek kan få stora konsekvenser när den sänds ut i miljoner svenska hem.
SenasteNyheterna.com deltar i olika partnerprogram där vi kan erhålla provision på kvalificerade klick som du gör här på vår sida, helt utan extra kostnad för dig. Våra rekommendationer baseras på noggrann research och personliga åsikter för att hjälpa dig göra välgrundade val. Tack för att du stödjer denna sida genom att besöka våra partners!
Lämna ett svar